Kirkko soikoon -konserteissa yli 8000 kävijää

23.03.2016 15:58 / päivitetty 01.04.2016 09:17

Tänä keväänä 20. juhlavuottaan viettäneen Kirkko soikoon -festivaali keräsi yli 8 000 kävijää konsertteihin ja muihin tilaisuuksiin. Kävijämäärä on kutakuinkin sama kuin aikaisempina vuosina.

Säveltäjä Eero Hämeenniemen teos Lux et Tenebrae oli Kirkko soikoon -festivaalin juhlakonsertin tilausteos. Tuomiokirkossa lähes 400 kuulijalle esitetty teos kuullaan Radio Yle 1:ssä pääsiäislauantaina 26.3. kello 19.03. Hämeenniemen teoksen lisäksi konserttiohjelmassa oli J.S. Bachin Brandenburgilaiset konsertot nro 4 ja 5 sekä Franz Biberin sonaatteja. Esiintyjinä olivat mezzosopraano Erica Back, baritoni Jaakko Kortekangas, Key Ensemble ja Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri, johtajana Teemu Honkanen.

Kirkko soikoon 20 vuotta -juhlakonsertti toteutettiin yhteistyössä Taideyliopiston kanssa. Konsertti tarjosi musiikin lisäksi kaikkia aisteja hivelevän valotaideteoksen, jonka oli suunnitellut Otso Vartiainen opinnäytetyönään. Kuvataideopiskelijoiden Valo ja pimeys -näyttely Tuomiokirkon kryptassa kuului myös festivaalin ohjelmaan.

Musiikkitalossa, Helsingin kaupunginorkesterin kahdessa konsertissa, lähes kolme tuhatta klassisen musiikin ystävää kuuli Alexander Raskatovin Bysanttimessun ja Franz Lisztin Dante-sinfonian. Orkesteria ja Latvian valtionkuoroa johti monilla Kirkko soikoon -festivaaleilla vieraillut Andres Mustonen. Raskatovin vuonna 2013 Istanbulissa kantaesitetty teos kuultiin nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Petrus församlingin kanttori Peter Hillin sävellyskonsertti Kallion kirkossa tallennettiin ja se lähetetään Radio Vegassa kiirastorstaina 24.3. kello 22.15.

J.S. Bachin intensiivinen pääsiäiskertomus Johannes-passio keräsi Kirkko Soikoon -festivaalin päätöskonserttiin Johanneksen kirkkoon 700 hengen yleisön. Helsingin barokkiorkesteria johti Aapo Häkkinen.

Festivaalin suosituimmiksi konserteiksi muodostuivat myös kaikki isommat virsikonsertit. Tulevana adventtina käyttöön otettavan virsikirjan lisävihko on innoittanut muusikot tulkitsemaan kiinnostavasti kirkollista virsiperinnettä. Uusia virsiä esitettiin Sirkku Rintamäen jatkotutkintokonsertissa Villivirsiä sekä Tapiola Big Bandin ja Gospel Helsingin kahdessa tilaisuudessa. Kapellimestari Esko Heikkisen säveltämä Big band -messu, keräsi Temppeliaukion kirkkoon nelisen sataa kuulijaa.

Juuri ennen pääsiäistä järjestetty festivaali tarjosi lähes 50 konserttia Helsingin kirkoissa sekä kaksi konserttia Musiikkitalossa. Suurin osa konserteista oli yleisölle ilmaisia. Tapahtuman pääjärjestäjä on Helsingin seurakuntayhtymä.

www.kirkkosoikoon.fi

Facebook.com/kirkkosoikoon

Twitter.com/kirkkosoikoon

Kirkko soikoon 20 vuotta. Tuomiokirkon juhlakonsertissa esiintyivät Erica Back, Jaakko Kortekangas, Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri sekä Key Ensemble. Konsertin johti Teemu Honkanen.
Kuva: Hessu Heikurinen