| Sivukartta  | Abc- Abc+
Header

Kirkko soikoon 20 vuotta - Hämeenniemen Lux Tenebrae on musiikin ja valotaiteen juhlaa

03.03.2016 10:54 / päivitetty 03.03.2016 10:56

Kirkko soikoon tuo kuultavaksi kaksi uutta kiinnostavaa kirkkomusiikkiteosta viikon kuluttua alkavalla festivaalillaan 11.–20.3. Eero Hämeenniemen teos Lux Tenebrae kantaesitetään perjantaina 18.3. Helsingin tuomiokirkossa kello 19. Pariisilaistuneen venäläissäveltäjän Alexander Raskatovin Bysanttimessu kuullaan Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa 16. ja 17.3. kello 19.

Lux et Tenebrae on 20. juhlavuottaan viettävän Kirkko soikoon -festivaalin tilausteos. Teoksen lähtökohtana on kristinuskossa esiintyvä ikuisen valon teema. Valo esiintyy teoksessa monessa erilaisessa symbolisessa roolissa: palavana pensaana, tulena ja tulikivenä ja lopuksi lohdullisena visiona ikuisesta valosta.

Teoksen juuret ovat nimeä myöten syvällä kristillisen kirkkomusiikin perinteessä. Sävellys on kaikkia aisteja hivelevä kokonaistaideteos, joka on inspiroinut Taideyliopiston opiskelijoita. Nyt kuultavaan esitykseen liittyvä valotaideteos on syntynyt Teatterikorkeakoulussa opiskelevan Otso Vartiaisen maisteritutkinnon opinnäytetyönä. Kuvataideakatemian 12 opiskelijaa on käsitellyt töissään valon ja pimeyden -teemaa teoksissaan, jotka ovat esillä festivaalin aikana Tuomiokirkon kryptassa.

Alexander Raskatovin Bysanttimessu kuullaan Musiikkitalossa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa 16. ja 17.3. Orkesteria ja Latvian valtionkuoroa johtaa Andres Mustonen. Säveltäjä valitsi vuonna 2013 Istanbulissa kantaesitetyn teoksen tekstiksi 300-luvulla eläneen kirkkoisän Efraim Syyrialaisen rukouksia. Sinfoniaorkesterille sävellettyä Bysanttimessua varten Raskatov tutki sekä venäläisen ortodoksikirkon että bysanttilaisen musiikin perinnettä. Lopputulos on kuitenkin hänen omansa. "Yritin löytää taiteellisen synteesin, joka perustuisi bysanttilaiseen tyyliin, mutta joka muuntuisi luontevasti venäläisortodoksiseksi", hän kertoo 3.3. ilmestyneen Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa.

Cloud Feet Companyn A riverer le stelle – Jälleen näimme tähdet on tanssin, musiikin ja lausunnan vuoropuhelusta syntyvä meditatiivinen teos, jossa kuullaan suomeksi ja italiaksi katkelmia Danten Jumalaisesta näytelmästä. Näyttelijä-ohjaaja Gabriele Goria, näyttelijä-äänitaiteilija Mirjami Heikkinen ja tanssija-koreografi Helena Romppainen esittävät teoksen sunnuntaina 13.3. klo 19 Paavalinkirkossa.

Kirkko soikoon tuo kuultavaksi tällä kertaa runsaasti myös virsiä. Virsikirjan lisävihko otetaan käyttöön ensi adventtina, mutta makupaloja ja uusia sovituksia niistä voi kuulla useammassa konsertissa mm. Sirkku Rintamäen jatkotutkintokonsertissa Villivirsiä sekä Tapiola Big Bandin ja Gospel Helsingin kahdessa tilaisuudessa, joista toinen on kapellimestari Esko Heikkisen säveltämä Big band -messu.

Festivaali päättyy 20.3. klo 18 kapellimestari Aapo Häkkisen johtamaan Helsingin Barokkiorkesterin Johannes-passioon Johanneksenkirkossa.

Kirkko soikoon on Helsingin seurakuntayhtymän vuodesta 1996 alkaen järjestämä vuotuinen kirkkomusiikkifestivaali. Vuoden 2016 festivaali on järjestyksessä 20:s.

www.kirkkosoikoon.fi
Facebook.com/kirkkosoikoon
Twitter.com/kirkkosoikoon
Instagram.com/kirkkosoikoon

Latvian valtionkuoro esiintyy Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa 16. ja 17.3. Konsertin johtaa Andres Mustonen.