| Sivukartta  | Abc- Abc+
Header

Keskustelutilaisuus Taivaan ja helvetin kansalaiset

11.03.2016 12:41 / päivitetty 23.03.2016 16:04

Ajassamme vallitsevat vihamielisyys ja väkivalta tai ympäristötuhot eivät liene kenellekään yllätys. Mitkä vastavoimat, jos mitkään, voivat pelastaa maailman uhkaavien infernaalisten näkyjen toteutumiselta? Kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen keskustelukumppaneineen vie kuulijat pohtimaan pahuuden ongelmaa Kirkko soikoon -festivaalin Dante-seminaarissa. Keskustelutilaisuus järjestetään Eurooppa-salissa, Malminkatu 16, maanantaina 14.3. kello 15–18.

Mitkä ovat politiikan, uskonnon ja teologian keinot torjua pahan valtaa? Entä estetiikan, kirjallisuuden tai taiteen mahdollisuudet muuttaa maailmaa? Keskustelu lähtee liikkeelle kirjailija Katja Ketun kuvaamasta kärsimyksestä, joka herättää kysymyksen pahuuden syistä ja olemuksesta. Romaaneissa Kätilö ja Yöperhonen rehottavat vallanhalu, alistaminen, kosto ja väkivalta. Torsti Lehtisen mielestä Kettu kuvaa Hitlerin ja Stalinin vankileirien maanpäälliset kauhut säälimättömästi kuin Danten Divina Commedia helvetin ja kiirastulen kuoleman jälkeiset kärsimykset.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen Lehtinen haastaa pohtimaan politiikan ja yhteiskunnallisen toiminnan mahdollisuuksia parantaa maailmaa. Auttaako politiikka kärsivää ihmistä?

Teologian tohtori Petri Järveläiseltä Lehtinen kysyy, mikä on teologian kanta kärsimyksen ongelmaan. Aiheuttavatko maailman pahuuden ensisijaisesti kohtalon voimat vai ihmisen väärinkäyttämä tahdon vapaus? Voiko pahan voittaa hyvällä?

Kysymys professori Pirjo Lyytikäiselle kuuluu: Miten renessanssinajan dantelaiset kuvat näkyvät nykykirjallisuudessa? Mitkä ovat kirjallisuuden mahdollisuudet vastustaa helvetillisiä pimeyden voimia?

Lehtisen mielestä taiteilija Kaarina Kaikkonen luo teoksissaan silmiä hivelevää kauneutta. Häneltä keskustelun Vergiliuksena toimiva puheenjohtaja aikoo kysyä, uskooko taiteilija Dostojevskin lauseeseen "Kauneus pelastaa maailman"?

www.kirkkosoikoon.fi

Keskustelutilaisuuden Taivaan ja helvetin kansalaiset Vergilius ja puheenjohtaja kirjailija Torsti Lehtinen. Kuva: Sami Feiring