| Sivukartta  | Abc- Abc+
Header

12 kuvataideopiskelijan näkemys valosta ja pimeydestä

08.03.2016 17:21 / päivitetty 10.03.2016 12:21

Tuomiokirkon kryptassa on esillä Taideyliopiston Kuvataideakatemian 12 opiskelijan yhteisnäyttely Valo ja pimeys osana Kirkko soikoon -festivaalia. Taiteilija Päivi Takalan ohjaaman opiskelijaryhmän työt ovat esillä 5.–18.3. saakka Kryptan aukioloaikoina.

Näyttelyä suunnitellessaan opiskelijat kävivät läpi teemoja, jotka liittyivät itse festivaaliin, näyttelytilaan ja pääsiäisen ajan kirkkoperinteeseen.

Näyttely sai nimensä säveltäjä Eero Hämeenniemen teoksesta Lux et Tenebrae. Teos kantaesitetään festivaalin juhlakonsertissa 18.3. Tuomiokirkossa. Näyttelytila on poikkeuksellinen. Opiskelijat saivat tutustua siihen ennakkoon ja kuulivat Kryptan restauroinnista vastanneen arkkitehti Vilhelm Helanderin luennon.

Kolmas ideoinnin lähtökohta liittyi kirkkovuoden tematiikkaan, mikä näyttelyn ajankohdassa tarkoittaa paaston aikaa. Kappalainen Suvi-Päivi Koski kertoi kirkkovuoden viidestä liturgisesta väristä ja aiheista, jota ne ilmentävät.

Kuinka näyttelyn teemat näkyvät opiskelijoiden teoksissa? Akuliina Niemi kertoo näyttelyn käsiohjelmassa:

"Teos on maalausinstallaatio, jonka materiaalina käytän vanhoja sähköjohtojen kuoria ja akryyliä. Sähköjohtojen kuoret olen kerännyt Arabianrannan pusikoista, missä joku on yksitellen tyhjentänyt niiden sisältämän kuparin. Minua kiehtoo miten materiaali on kiertänyt erilaisissa tehtävissä ja nyt se on korotettu seinälle osaksi näyttelyä. Teos liittyy laajempaan projektiin, jossa käytän teosten materiaalina erilaisia kuoria. Olen antanut Kryptan arkkitehtuurin vaikuttaa teokseni rakentumiseen, värimaailmaan sekä muotoon."

Näyttelyssä on esillä valoteoksia, maalauksia, grafiikkaa, videoteos ja reliefi seuraavilta opiskelijoilta:

Anniina Vainionpää, Riikka Salminen, Moona Pennanen, Astrid Strömberg, Anu Raatikainen, Emelie Luostarinen, Akuliina Niemi, Iina Heiskanen, Liisa Karintaus, Maiju Hukkanen, Tero Niskanen ja Mia Seppälä.

Näyttely Valo ja pimeys on avoinna 5.–18.3.

ti-pe klo 10–17, la-su klo 13–16

Tuomiokirkon krypta, Kirkkokatu 18

Näyttelyn blogi

www.kirkkosoikoon.fi
Facebook.com/kirkkosoikoon
Twitter.com/kirkkosoikoon