Taivaaseen ota tykösi 14.3. klo 19 Paavalinkirkossa

25.02.2016 11:09 / päivitetty 11.03.2016 13:59

Konsertin ohjelma vie kuulijan elämän suurimpien kysymysten äärelle. Teoksissa liikutaan yksilön ja yhteisön tasoilta aina maailmankaikkeuteen saakka. Ilo ja suru, epätoivo ja lohtu kulkevat rinnan. Valojen ja varjojen vaihteluissa ajatuksissa saa olla toivo ikuisesta kirkkaudesta.

Konsertti alkaa Bengt Johanssonin kolmiosaisen Triptych -teoksen ensimmäisellä osalla Genesis (Luomiskertomus).

Muita suomalaissäveltäjiä konsertissa ovat muun muassa Jaakko Mäntyjärvi, jolta kuoro esittää vuonna 1994 laajalti järkyttäneen Estonian uppoamisen muistoksi sävelletyn teoksen Canticum Calamitatis Maritimae.

Einojuhani Rautavaaralta kuullaan sekä Aleksis Kiven teksteihin sävelletty kolmiosainen Halavan himmeän alla -sarja että Federico Garcia Lorcan väkevään tekstiin sävelletty Fragmentos de Agonía.

Ulkomaisista teoksista mainittakoon yhdysvaltalainen nuori ja lupaava Dominick DiOrio, jonka tässä konsertissa kuultavaa teosta ei tiettävästi ole Suomessa aiemmin esitetty. Teoksen I Am tekstinä DiOrio on käyttänyt Mary Elizabeth Fryen kuuluisaa runoa Do Not Stand at My Grave and Weep.

Konsertin päättää Juhani Komulaisen läheisen kuoleman muistoksi säveltämä Vinternatten.

Levolle lasken, Luojani,

armias ole suojani.

Jos sijaltain en nousisi,

taivaaseen ota tykösi.

Aamen

Paavo Hyökin johtama Ahjo Ensemble on vuonna 2013 perustettu helsinkiläinen korkean profiilin kamarikuoro. Kuoromusiikin kentässä se tunnetaan ennakkoluulottomasta otteestaan, rajoittamattomasta ohjelmistolinjastaan ja pyrkimyksestään tasokkaisiin elämyksiin.

Taivaaseen ota tykösi
Paavalinkirkko, Sammatintie 5