20. vuottaan juhliva Kirkko soikoon soi valon ja pimeyden teemoissa 11.–20.3.

29.01.2016 10:56 / päivitetty 04.03.2016 12:07

Valon ja pimeyden teemat heijastuvat niin musiikkiin kuin oheistapahtumiin juhlavuottaan viettävän Kirkko soikoon -festivaalin ohjelmistossa 11.–20.3.2016.

Säveltäjä Eero Hämeenniemi on säveltänyt uuden teoksen festivaalin Juhlakonserttiin. Hämeenniemen Lux et Tenebrae luo valon ja pimeyden vastakkainasettelulle musiikillisen muodon.

- Haluan kuulijani kokevan musiikissani valon ja pimeyden moniulotteisen vuorovaikutuksen, kertoo Hämeenniemi.

Lux et Tenebrae -sävellyksen ajatuksellisena lähtökohtana on kristinuskossa esiintyvä ikuisen valon teema. Teoksen juuret ovat nimeä myöten syvällä kristillisen kirkkomusiikin perinteessä.

- Kirkkomusiikki onkin aina ollut erityisen lähellä sydäntäni, koska monet säveltäjät ovat säästäneet parhaat ideansa kirkolliseen käyttöön.

Hämeenniemi kertoo sävellyksensä olevan paljon velkaa myös italialaiselle ja saksalaiselle musiikille.

- Tärkeä lähtökohta oli myös Venetsian kaupunki ja venetsialainen musiikki, jossa on ollut tapana ympäröidä kuulija monesta suunnasta tulvivalla musiikin virralla.

Teos Lux et Tenebrae kantaesitetään Helsingin tuomiokirkossa perjantaina 18. maaliskuuta kello 19. Teemu Honkasen johtamassa esityksessä solisteina laulavat mezzosopraano Erica Back ja baritoni Jaakko Kortekangas, kuorona Key Ensemble ja Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri. Otso Vartiaisen valosuunnittelu ilmentää teoksen teemoja

Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteisnäyttely Valo ja pimeys 5.–18.3. on myös osa Kirkko soikoon -festivaalia. Tuomiokirkon kryptan näyttelyn ovat koostaneet kaksitoista opiskelijaa taiteilija Päivi Takalan johdolla.

Yksi Kirkko soikoon -festivaalin konserteista tehdään yhteistyössä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. 16. ja 17. maaliskuuta kello 19 kuullaan Musiikkitalossa Pariisissa asuvan venäläisemigrantin, säveltäjä Alexander Raskatovin Bysanttimessu sekä Franz Lisztin Dante-sinfonia. Latvian valtionkuoroa sekä Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Andres Mustonen. Raskatov ja Hämeenniemi keskustelevat Kirkkojen ja uskontojen musiikista Euroopan nykytilanteessa säveltäjätapaamisessa ennen konserttia 16. maaliskuuta kello 17.30.

Kirkko soikoon tuo kuultavaksi tällä kertaa runsaasti myös virsiä. Virsikirjan lisävihko otetaan käyttöön ensi adventtina, mutta makupaloja ja uusia sovituksia niistä voi kuulla jo Kirkko soikoon -festivaalilla.

Festivaalin koko ohjelma: www.kirkkosoikoon.fi

Kansainvälisesti menestynyt Kamarikuoro Key Ensemble esiintyy Kirkko soikoon -festivaalilla. Festivaalin juhlakonsertissa kuullaan Eero Hämeenniemeltä tilattu teos Lux et Tenebrae.