Påsklördagens krucifix

Det kända San Damiano triumfkorset från 1100-talet inspirerade Ilkka Sariola som skapat verket Påsklördagens krucifix (Hiljaisen lauantain krusifiksi, 2014).

Ilkka Sariola. Foto Pekko Vasantola
Sariolas krucifix tolkar en text som är hämtad ur Johannesevangeliet "en av soldaterna stack upp sidan på honom med sin lans, och då kom det ut blod och vatten" (Joh 19:34). Det nya krucifixet är troget sin förebild trots att färgerna och sättet att måla avviker mycket från det gamla. Ur Jesu sår strömmar rött blod som för våra tankar till nattvarden. Då det gamla korset från San Damiano huvudsakligen går i rött badar Sariolas skapelse i dopets rika, blå nyanser.

Korset ska inte bara tilltala det estetiska ögat utan också återge påskmysteriets innersta väsen, Guds frälsande arbete. På nedre delen av korset ser vi som symbol för mörkret och den fallna mänskan porten till Auschwitz-Birkenau. Högst uppe på korset strålar Kristus där han möter sin Fader, Den helige anden och alla änglarna.

Ilkka Sariola (f 1969 i Lappo) är både konstnär och präst. Han blev bildkonstmagister år 1995. Därefter arbetade han tio år på heltid som konstnär och lärare vid olika läroanstalter, bl a Bildkonstakademin. År 2005 inledde Sariola sina teologiska studier och han prästvigdes 2010. Sariola är församlingspastor i Kallion seurakunta.

Påsklördagens krucifix finns till påseende i Johanneskyrkan under festivalen vardagar kl 10-15, i samband med kyrkliga evenemang och underkonserten som avslutar festivalen.