”Klang i kyrkan” fyller 20 år med bland annat uruppförandet av musikverket ”Lux et Tenebrae”

Temat för Klang i kyrkan 2016 är "Ljus och mörker" det vill säga ljusets och mörkrets reflektioner i musiken. Den tjugonde kyrkomusikfestivalen går av stapeln den 11–20 mars.

Temat för Klang i kyrkan 2016 är "Ljus och mörker" det vill säga ljusets och mörkrets reflektioner i musiken. Den tjugonde kyrkomusikfestivalen går av stapeln den 11-20 mars. Kompositören Eero Hämenniemi har komponerat ett nytt musikverk "Lux et Tenebrae" till 20 års festkonserten. Verket återspeglar ljusets och mörkrets motsatsförhållande i musiken.

Key Ensemble

– Jag hoppas mina åhörare upplever ljusets och mörkrets månhfacetterade samverkan i min musik, berättar Hämeenniemi.

Kompositionen Lux et Tenebraes grundläggande tanke är det eviga ljusets tema, som förekommer i kristendomen. Musikverket har sina rötter djupt i kyrkomusikens tradition.

- Kyrkomusiken har alltid varit speciellt nära mitt hjärta för att många kompositörer har sparat sina bästa idéer för bruk i samband med kyrkomusiken. Hämeenniemi berättar att hans komposition också innehåller element från italiensk och tysk musik.

I detta sammanhang har också staden Venedig med dess musik varit en utgångspunkt där åhöraren fått uppleva musikens ström från många håll.

Musikverket Lux et Tenebrae uruppförs i Helsingfors domkyrka fredagen den 18 mars kl.19 under ledning av Teemu Honkanen. Solisterna är mezzosopranen Erica Back och baritonen Jaakko Kortekangas. Kören är Key Ensemble tillsammans med Sibelius Akademins barockorkester. Verkets temata syns i ljuset, som planerats av Otso Vartiainen.

Konsthögskolans bildkonstakademi ställer ut samutställningen "Ljus och mörker" den 5-18 mars i domkyrkans krypta som en del av festivalen Klang i kyrkan. För utställningen står konstnären Päivi Takala tillsammans med tolv studeranden.

En av Klang i kyrkans konserter sker i samarbete med Helsingfors stadsorkester den 16 och 17 mars kl.19 i Musikhuset. Då får vi lyssna till kompositören Alexander Raskatovs Bysantiska mässa och Dante synfonin av Franz Liszt. Lettlands statsorkester och Helsingfors stadsorkester leds av Andres Mustonen.

Raskatov och Hämeenniemi diskuterar musiken i kyrkorna samt religionerna i dagens Europa.Denna diskussion förs före konserten den 16 mars kl.17.30.

Klang i kyrkan bjuder också på mycket psalmer och allsång med anknytning till det nya psalmbokstillägget, som tas i bruk den första advent. Andra godbitar får vi lyssna till under Peter Hillis kompositionskonsert i Berghälls kyrka söndagen den 13 mars kl.16.

Festivalens hela program: www.kirkkosoikoon.fi