20. KLANG I KYRKAN 11.–20.3.2016

Ljus och mörker är mer än vi kan skönja med ögonen. Under nattens tysta, mörka timmar följer våra tankar andra stigar än då det är ljust. Ljus och skugga, ljud och tystnad varierar på en skala som är gränslös. På samma sätt vandrar våra tankar från nattsvarta djup mot ljuset och glädjen.

Dessa känsloskalor finner man också i bildkonsten, litteraturen och musiken. Under den 20:e Klang i kyrkan festivalen har du som konsertbesökare möjlighet att med varje cell uppleva känslor som sträcker sig från sorg och hopplöshet till gränslös, euforisk glädje.

Jukka Ahokas. Foto: Heikki Tuuli

Under festkonserten i domkyrkan uppförs Eero Hämeenniemis komposition Lux et tenebrae. Detta beställningsverk sätter sin prägel på festivalens tema ljus och mörker. Livets mörka avgrunder och svindlande ljusa höjdpunkter målas upp för oss under festivalens slutkonsert då delar av Dantes Gudomliga komedi som tonsatts av Franz Liszt och J.S. Bachs Johannespassion uppförs.

Det är aktuellt med det första tillägget till psalmboken. Därför ordnas flera konserter och allsångsevenemang med anknytning till de nya psalmerna. I Tempelplatsens kyrka kan du sjunga till ackompanjemang av Tapiola Big Band. Om du vill sjunga dig genom tilläggshäftets samtliga psalmer har du möjlighet till det i Vik kyrka tillsammans med Malms finska församlings kantorer.

Helsingfors kyrkomusiker ordnar orgelkonserter på olika håll i stan och ordnar dessutom andra konserter i kyrkorna. Tema för konserterna den 13.3 är Marie bebådelsedag. För äldre helsingforsare ordnas konserter och allsångsevenemang på eftermiddagen medan det ännu är ljust.

Välkommen till jubileumsårets konserter. Vi bjuder på möjligheter att uppleva nytt och gammalt, stora verk och små kompositioner, klassiskt och gospel, brokiga kulörer och varierande klangfärger som gläder vårt sinne och ger näring åt själen!

Jukka Ahokas

Konstnärlig ledare för festivalen Klang i kyrkan