HILJAISEN LAUANTAIN KRUSIFIKSI

Ilkka Sariolan keväällä 2014 valmistuneen Hiljaisen lauantain krusifiksin innoituksen lähteenä oli kuuluisa 1100-luvulla maalattu triumfiristi, San Damianon krusifiksi.

Hiljaisen lauantain krusifiksin tulkinta-avain on Johanneksen evankeliumin pääsiäisnarraatio ja siitä erityisesti seuraava kohta: "Yksi sotilaista kuitenkin työnsi keihään hänen kylkeensä, ja haavasta vuoti heti verta ja vettä" (Joh.19:34). Uusi krusifiksi on monissa kohdin uskollinen vanhan maalauksen asetelmalle ja henkilögallerialle, mutta maalaustavaltaan, väreiltään se poikkeaa monin tavoin vanhasta. Krusifiksissa Jeesuksen haavasta vuotaa ehtoolliseen viittaava punainen veri. Kun vanha San Damianon risti on voittopuolisesti punainen, niin Hiljaisen lauantain krusifiksi kylpee rikkaissa kasteen sinisissä sävyissä.

Ristin ei ole tarkoitus vain miellyttää esteettistä silmää vaan kuvata myös pääsiäisen mysteerin syvää olemusta, Jumalan pelastavaa työtä. Krusifiksin alimpaan osaan on maalattu langenneen ihmisen pimeyden vertauskuva: Auschwitz-Birkenaun pääsisäänkäynti. Krusifiksin ylimmässä osassa sen sijaan loistaa kirkkaus, kun Kristus on kirkastettuna astumassa Isän, Pyhän Hengen ja enkelien luokse.

Ilkka Sariola (s.1969, Lapua) on kuvataiteilija ja pappi. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 1995. Siitä alkaen hän toimi kymmenen vuoden ajan päätoimisena taiteilijana ja opettajana eri oppilaitoksissa mm. Kuvataideakatemiassa. Vuonna 2005 Sariola aloitti teologian opinnot ja hänet vihittiin papiksi kesällä 2010. Sariola toimii seurakuntapastorina Kallion seurakunnassa.

Hiljaisen lauantain -krusifiksi on yleisön nähtävänä Johanneksen kirkossa festivaalin aikana arkisin klo 10–15 sekä kirkkotilaisuuksien aikana ja päätöskonsertissa.

Kuvat: Pekko Vasantola